De Cairn Terrier

De Cairn behoort tot de rasgroep Terriers.

 • Aard: speels, actief, aanhankelijk
 • Gemiddelde levensduur: 12 jaar
 • Schouderhoogte: 28-31 cm
 • Gemiddeld gewicht: 8kg
 • Vacht: crème, tarwekleurig, rood, grijs of bijna zwart. Gestroomd geoorloofd. Niet effen zwart of wit. Donkere punten (oren en snuit) zijn typisch
 • Aanleg: gezelschapshond
 • Omgang met kinderen: voortreffelijk
 • Omgang met andere honden: goed
 • Leefruimte: kan op beperkte ruimte gehouden worden; heeft dan wel voldoende wandeling en beweging nodig
Cairn Terrier - Trimkelderke

Vachtverzorging

De optimale verzorging:

 • Op de leeftijd van 4 à 5 maanden gaat de pup naar een trimsalon voor de puppypluk; de puppyvacht wordt verwijderd, de oortjes en nageltjes worden nagekeken.
 • Als ze 8 maanden zijn volgt de eerste volledige trimbeurt.
 • Om de 3 à 4 maanden worden de langste haren van de bovenvacht verwijderd, waardoor er meerdere laagjes vacht ontstaan: de zogenaamde “rolling coat”. Deze trimbeurt duurt ongeveer 2 uur.
 • Regelmatig borstelen met terriërmatje en kammen (wekelijks).
  Op die manier heeft men altijd een hond die er goed uitziet, makkelijk te onderhouden door de eigenaar.
Vachtverzorging - Trimkelderke

De Cairn Terriër wordt zo weinig mogelijk gewassen.Hij mag niet gewassen worden voor de trimbeurt, omdat de ruwheid van de vacht hierdoor ondermijnd wordt. Dit bemoeilijkt het plukken.

Ook na de trimbeurt wordt er niet gewassen. Bij het manueel verwijderen van de vacht worden de haarzakjes in enige mate opengetrokken. Wanneer er dan shampoos worden gebruikt, kan dit leiden tot mogelijke irritatie van de huid.

Karakterschets

Karakter - Trimkelderke

De Cairn is klein maar pittig. Hij is slim en ondeugend, maar heeft een hartje van goud. Het is een typische terriër met een gezonde dosis jachtinstinct; ratten, muizen en konijnen moeten zich uit de voeten maken. Binnenshuis is hij echter snel gewend aan andere huisdieren.

De Cairn heeft een liefdevolle maar consequente opvoeding nodig. Door zijn intelligentie is het nodig dat hij heel snel weet wie de baas is in huis. Hij is levendig en sterk aan zijn baas gehecht, wil het liefst overal mee naartoe. Door zijn gestalte is hij ook geschikt om mee te nemen op uitstap, vakantie, enz. Al deze kwaliteiten maken van hem een goede allround huisgezel.

Gezondheid

De Cairn is een sterk ras en zelden ziek. Wel wil ik de nodige info verschaffen over een erfelijke aandoening die o.a. bij de Cairn vastgesteld is: Portosystemische Shunt (PSS). Door de selectie van de juiste ouderdieren is de aandoening echter uit onze bloedlijnen geweerd.

Alle ouderdieren zijn getest, en uiteraard negatief. Om te verifiëren dat de ziekte niet opnieuw opduikt, worden al onze pups op de leeftijd van 7 weken getest op deze aandoening.

Wat is Portosystemische Shunt (PSS)?
In de gezonde toestand stroomt al het bloed afkomstig van de maag en de milt via de poortader naar de lever. Het bloed bevat naast voedingsstoffen ook afvalstoffen, zoals het giftige ammoniak. Een gezonde lever zal deze toxische stoffen neutraliseren en via de nieren en de urine afvoeren.

Gezondheid - Trimkelderke

Een Cairn met PSS heeft echter een verkeerd gegroeid extra bloedvat: een levershunt. Dit extra bloedvat verbindt de poortader rechtstreeks met de achterste holle ader. Het bloed stroomt dus rechtstreeks door de lever en wordt niet gezuiverd. Via het hart begint het bloed een nieuwe cyclus doorheen het lichaam. De giftige ammoniak wordt dan afgezet in zowat alle organen, waardoor de functie ervan wordt verstoord. We kunnen dus spreken van een langzame inwendige vergiftiging met mogelijk de dood tot gevolg.

Al deze afwijkende functies maken de Cairn al op jonge leeftijd ziek. De symptomen zijn wisselend en niet continu aanwezig. Mogelijke symptomen zijn: misselijkheid, diarree, vertraagde groei, snel moe en sloom, evenwichtstoornissen, kwijlen, enz…

De levershunt kan operatief verwijderd worden en de slaagkansen bij operatie van een jonge hond zijn vrij hoog. Hij kan nadien een normaal en gezond leven hebben, en hoeft niets onthouden te worden.